Centre Cultural a Can Riera

Ubicació: Tiana, Barcelona
Any: 2017
Superfície: 253 m2

L’edifici existent és una casa tradicional catalana del 1760 situada a Tiana, Barcelona. Es tracta d’un volum tancat format per parets de càrrega que esdevindrà un centre cultural. Amb el nou es produirà un augment de superfície i per això és necessària una ampliació.

El nou volum s’enganxa a l’edifici existent i s’extén seguint la seva forma compacta. Tot i així, es torna transparent a l’interior gràcies al nou passatge que connecta l’Ajuntament amb la Biblioteca. D’una banda, l’edifici existent. A l’altra, un petit volum gira lleugerament per adaptar-se a la parcel·la.

L’ambient fosc i fred de l’edifici existent es substitueix per un espai lluminós i càlid amb la nova façana que s’obre a la plaça on hi ha vistes al mar i a la muntanya. S’afegeix una estructura fina i lleugera per tal d’establir connexió amb amb el nou passatge de la planta baixa i aportar més llum al primer pis.

El nou centre cultural es divideix en tres programes que poden funcionar de forma independent. La planta baixa de l’edifici existent s’utilitzarà per a exposicions i conferències. La primera planta serà per a cursos i reunions d’organitzacions culturals; per això s’utilitza un sistema de murs flexible. El nou volum és un centre gastronòmic i enològic orientat cap a la petita plaça que es pot utilitzar com a terrassa quan calgui.


  • Equip: midori arquitectura i Marc Duatis
A causa de la posició elevada de l’edifici existent, hi ha bones vistes de nord a sud.

L’estratègia principal consisteix a obrir un passatge que connectarà l’Ajuntament i la Biblioteca Pública. No només activarà l’entorn, sinó també una petita terrassa davant del nou volum amb bones vistes.

Planta baixa
Planta primera

La planta primera està dissenyada amb criteris de flexibilitat. Els dos nuclis que incorporen l’estructura, són l’únic element estàtic de la planta. La resta, és un sistema de murs flexibles que permeten adaptar la superfície als diferents usos, ja sigui per petites aules o per grans reunions.